167

Poševní infekce

Gynekologické komplikace v životě každé ženy

Zánětlivá onemocnění představují v současné době asi jednu polovinu všech gynekologických chorob. Následkem zánětů může vzniknout přechodná nebo trvalá neplodnost (kvůli neprůchodnosti vejcovodů způsobené zánětlivými změnami). Záněty mohou komplikovat i těhotenství, mohou být příčinou opakovaných potratů a předčasných porodů. Poruchy menstruačního cyklu a bolestivá menstruace mohou v určitých případech být také způsobeny zánětlivým onemocněním. Bolesti provázející v některých případech pohlavní styk jsou častým následkem proběhlého zánětu pochvy. Záněty mohou být také příčinou některých prekanceróz, tj. stavů, které předcházejí nádorovému bujení.

Co bývá častým problémem?

Jednou z nejčastějších obtíží, které přivádějí ženu ke gynekologovi, je výtok neboli fluor. Jedná se o zvýšenou produkci sekretu v důsledku onemocnění různých úseků rodidel od vchodu poševního přes pochvu, dělohu až po vejcovody. Zdravá pochva (vagína) je dominantně osídlena ochrannými mléčnými bakteriemi – laktobacily, které zajišťují její samočisticí mechanismus a chrání ji před škodlivými mikroorganismy. Společné pro zánětlivá onemocnění pochvy je ve většině případů to, že došlo k redukci až úplnému vymizení laktobacilů a k pomnožení škodlivých a patogenních mikroorganismů, poruše vaginálního pH, a tím snížení funkce přirozeného obranného mechanismu, že tedy došlo k podstatné změně vaginální flóry.

Nejčastější typy infekcí

Kvasinkové infekce

- colpitis mykotica
Diagnóza mykotické (kvasinkové) infekce se opírá o poměrně typické klinické příznaky (svědění genitálu, tvarohovitý či vodnatý výtok, lokální zarudnutí, otok a ragády) a mikrobiologický průkaz kvasinek v poševním sekretu. Sporadický nález kvasinek se běžně vyskytuje u zdravých žen, a neznamená tedy onemocnění.
Nedoporučuje se nahrazovat nedostatečnou diagnostiku podáváním antimykotik naslepo, i když v praxi k tomu často dochází. Po potvrzení diagnózy bývá léčba sporadicky se vyskytující vaginální mykózy snadná, protože je k dispozici široká škála antimykotik podávaných jednorázově, krátkodobě, lokálně i celkově.
Pokud se však infekce často vrací, nebo přejde do chronického stadia, patří léčba rozhodně patří do rukou odborníkovi. Používá se dlouhodobé podávání antimykotik, pulsní podávání apod.  V jednotlivých případech může pomoci i léčba partnera, třebaže přenos infekce pohlavním stykem nebyl dosud spolehlivě prokázán.

Bakteriální infekce

- bacteriosis vaginalis
Bakteriální vaginóza je způsobena přemnožením aerobních i anaerobních bakterií na úkor laktobacilů. Důležitá je přítomnost fakultativně anaerobní bakterie Gardnerella vaginalis. Klinicky je typický vodnatý fluor páchnoucí po rybách. Ostatní klinické příznaky většinou chybí, protože lokálně nejsou přítomny známky zánětu.
Laboratorně lze zjistit v mikroskopickém preparátu přítomnost tzv. klíčových buněk, co odumřelé buňky poševní sliznice, na nichž adherují přemnožené baterie. Typické je i zvýšení pH poševního sekretu.
Léčba spočívá především v podávání antibiotik a chemoterapeutik  (metronidazol či clindamycinu) a musí ji tedy indikovat lékař. Použití antimykotik je v tomto případě zbytečné.

- colpitis bacterialis
Postižení je typické silným zánětem pochvy s hojným hnisavým výtokem. Lokálně jsou přítomny známky zánětu a tomu odpovídají i klinické příznaky, které postupně ustupují s přechodem do chronicity. Výtok však přetrvává v menší míře i nadále. Původcem bývají agresivně se chovající kmeny baterií, které jinak v menším množství nacházíme jako komensální floru (streptokoky, stafylokok, enterokoky, Escherichia coli). V některých případech provází hnisavý zánět pochvy další infekce, např.vaginální mykózu, trichomoniázu, kapavku a další. Léčba je založená na vyšetření citlivosti bakterií na antibiotika a chemoterapeutika, která se podávají místně nebo celkově.

Prvokové infekce - trichomoniasis vaginalis
Jde o zánět pochvy způsobený prvokem bičíkovcem poševním (Trichomonas vaginalis). Charakteristický je hojný řídký, často zpěněný výtok, svědění vulvy a bolesti v podbříšku. Často bývá současně postižení močových cest. Poševní pH se zvyšuje. K léčbě velmi úspěšně používáme imidazolové přípravky. Při této infekci je rozhodně nutno léčit všechny sexuální partnery. V této situaci je nutný zvláště trpělivý a taktní přístup, aby se podařilo získat pacientku ke spolupráci.

Virové infekce - colpitis virosa
Původcem jsou především herpetické viry a papilomaviry. Promořenost populace oběma viry je vysoká a těchto onemocnění přibývá. Velmi časté je současné postižení vulvy a pochvy. Průběh papilomavirové infekce je nebolestivý. Herpetické infekce jsou však značně bolestivé a projevují se rovněž pálením a svěděním. Pro postižení herpes viry jsou typické mnohočetné puchýřky, papilomaviry vytvářejí tzv. bradavičky kondylomata accuminata. Jedná se o sexuálně přenosné infekce, v těhotenství je ohrožen i plod. Herpetické infekce se léčí antivirovými preparáty, předepsanými výhradně lékařem.

Chlamydiové infekce
Chlamydie jako nitrobuněční parazité se odlišují jak od virů, tak od baterií. Přežívají výlučně v epitelových buňkách a napadají všechny orgány epitelem vystlané. V současné době zjišťujeme chlamydiové infekce stále častěji. V genitálním traktu napadají především hrdlo a tělo děložní. Typický je hlenohnisavý, nahnědlý, krémový nebo nazelenalý výtok. Při klinickém vyšetření je patrné zarudnutí a otok na hrdle děložním. Nápadná je lámavost krevních kapilár postižené oblasti s kontaktním krvácením (po koitu). Přesná diagnóza je možná jen laboratorně. K léčbě se opět nejčastěji používají antibiotika a cheoterapeutika: makrolidy, případně tetracykliny, chinolony nebo azolidy.

Jak lze onemocněním předejít?

Je třeba klást velký důraz na prevenci zánětu a výtoku, která musí začínat již od útlého věku výchovou k pravidelné a správné hygieně, zvláště při menstruaci. V dospělosti je třeba pečovat i o pravidelnou stolici, močení, hygienu pohlavního styku ( kondomy), sexuální abstinenci v době menstruace, v šestinedělí po porodu a po potratech. Nemají se též provádět zbytečné výplachy pochvy. Důležité je vyvarovat se rizikového sexuálního chování. K účinné prevenci přispívá i užívání přípravků, které pomáhají normalizovat vaginální flóru tím, že doplňují potřebné množství laktobacilů – prospěšných bakterií, které udržují příznivé pH pochvy, a brání tím růstu a šíření škodlivých patogenních mikroorganismů. Právě v situacích, kdy dochází k nežádoucí změně pH (např. po léčbě antibiotiky nebo chemoterapeutiky, ale i při menstruaci nebo v období klimakteria), mají laktobacily prioritní a nezastupitelné místo. Obnova této fyziologické bakteriální populace přirozeným způsobem brání pomnožení nežádoucích patogenních mikroorganismů a podílí se i přímo na jejich destrukci. 


Diskuse

Za obsah komentáře nese plnou odpovědnost autor, nikoli provozovatel stránek. Redakce si vyhrazuje právo bez upozornění smazat příspěvky, které se netýkají zveřejněného článku, obsahují vulgární výrazy, nesmysly, urážky nebo reklamu.


Vložit nový příspěvek  |  Zobrazit vše  |  Sbalit vše

  • wobenzymRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, často se mi vrací kvasinkové infekce. Rozhodla jsem se zkusit wobenzym. S čím bych ho měla ideálně kombinovat, prosím?

    Děkuji

    Reagovat31.10.2018 16:28 od Martina
    • Re: wobenzym

      Pro léčbu kvasinek je ideální kombinace s vaginálními tabletami Clotrimazol 100 mg na 6 týdnů denně vždy na noc a krémem Clotrimazol na stejnou dobu.

  • Dobry den, prosím o radu momentalně...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobry den, prosím o radu momentalně žiju v anglii 2 měsíce a od doby co jsem tady přijela mam gynekologicke potiže. Mám výtoky a svědeni už dvakrat jsem si koupila masticku a po te me to prestalo a po menstruaci se to opet vratilo zpet tedkom uz to mam po 3 a nevim co mam delat. Jednou jsem mela na kalhotkach i kapku krve. Prosim nemate pro me nejakou radu?:)

  • Krvácení po stykuRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    včera po pohlavním styku se mi stalo,že jsem začala krvácet. Jednalo se o jasně červenou krev, menší intenzity. Celkem mne to vydesilo, při styku mě nic nebolelo. Byla jsem zhruba v půlce cyklu, beru antikoncepci Ayreen. Den předtím jsem si zapomnela vzít večer prášek a brala jsem ho až po cca 12 hodinách. Je možné,že bylo krvácení způsobeno chybou v užívání antikoncepce? Přiznám se,že prášky neberu úplně přesně na čas a stane se,že i zapomenu. Jinak mne pak bolelo v podbřišku,jako kdyby měla přijít menstruace nebo při ovulaci. Objevil se u mne také ovulační hlen. Je možné,že u mne probíhá ovulace i přes antikoncepci?
    Děkuji

    Reagovat03.07.2017 23:01 od gdpr
    • Re: Krvácení po styku

      Pokud berete antikoncepci, je třeba ji užívat co 24 hodin přesně, pak ovulace nenastává. Pokud ji berete nepravidelně, může dojít k ovulaci a tím pádem k nechtěnému otěhotnění.

      Krvácení po styku může být také v souvislosti s nepřesnostmi v užívání antikoncepce a také může dojít ke krvácení z děložního čípku. Toto odhalí jen gynekologické vyšetření.

  • StreptokokRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda partner může používat - vně - vagin. mast Macmiror complex na přeléčení infekce (streptokok agal.)?? A jaká je doba léčby a způsob užívání pro partnera? Děkuji

    Reagovat12.06.2017 10:42 od gdpr
  • střevní bakterie v pochvě, nitrofurantoinRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    kultivačně mi byly zjištěny v pochvě střevní bakterie (přemnoženě) e-coli, enterokok a streptokok, v citlivosti byl i nitrofurantoin. Lékařka mi napsala vaginální globule s obsahem 0,2 g nitrofurantoinu a zavádět 2 x denně po 10 dní. Připadá mi to hodně, mám obavy z předávkování, před léty jsem užívala nitrofurantoin vag. tablety s obsahem 0,1 g 3 x denně po 10 dnů a dostala jsem akutní zánět pochvy. Myslíte, že dávkování uvedené lékařkou je bezpečné ?
    Dík za odpověď

    Reagovat05.03.2017 16:23 od gdpr
  • lék bez vyšetřeníRozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    Dobrý den.
    Podle všech popisů v článku "Poševní infekce" trpím bakteriální vaginózou a chtěla bych se zeptat, jestli na tento problém mohu dostat léky bez vyšetření (případně i volně prodejné), protože s vyšetřením v ordinaci je u mne veliký problém vzhledem k těžkému zdravotnímu handicapu. jsem úplně imobilní. Děkuji předem za odpověď.
    RN

    Reagovat20.10.2016 15:38 od gdpr
    • Re: lék bez vyšetření

      Na bakteriální vaginozu můžete dostat recept i bez vyšetření, v případě, že jste imobilní. Jen svému gynekologovi detailně popište příznaky svého problému.

      • Re: Re: lék bez vyšetření

        Dobrý den, stačí při bakteriální vaginóze léčba boraxovými globulemi? Pokud není možnost lékařského vyšetření?
        Předem děkuji za odpověď

        Reagovat09.12.2016 20:44 od gdpr
        • Re: Re: Re: lék bez vyšetření

          Boraxové globule jsou určeny k léčbě mykotických zánětů poševní sliznice. Principem léčby je změna pH a mírný antiseptický účinek. Na silný bakteriální zánět jejich efekt účinný nebývá.

  • Bolesti pyskuRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den chci se zeptat už dlouho mě bolí v pochvě pysky mám je už i natekli a ve vnitr mi jde bílí výtok... Nemůžu mít ani pohlaví styk protože to hodně bolí nevíte co to je?

    Reagovat22.06.2016 10:39 od gdpr
    • Re: Bolesti pysku

      S největší pravděpodobností se jedná o mykotický zánět. Kupte si v lékárně krém a poševní tablety Clotrimazol. Do 5 dnů by měla nastat úleva. Pokud úleva nenastane, vyhledejte svého gynekologa.

  • pálení u vchodu poševníhoRozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dobrý den, dlouhodobě trpím pálením sliznice u poševního vchodu. Cítím nesnesitelnou bolest při jakémkoliv pokusu o pohlavní styk i při gynekologickém vyšetření. Sliznice je začervenalá, výtoky netrpím. Vyšetření na kvasinkovou infekci jsou negativní. Gynekolog doporučil léčbu Ovestinem (poševní krém), ale problém přetrvává. Je mi 53 let, po menopauze, která proběhla před 4 lety. Problém mám cca poslední 3 roky.
    Děkuji za odpověď.

    Reagovat14.03.2016 11:10 od gdpr
    • Re: pálení u vchodu poševního

      V takovém případě používáme míchanou mast, obsahující antibiotikum, antimykotikum a malou dávku kortikoidu.

      • Re: Re: pálení u vchodu poševního

        Moc děkuji za radu. Dnes jsem navštívila gynekoložku, která diagnostikovala lichen a předepsala mi mast Pimafucort - tedy přesně to, co doporučujete. Snad to pomůže a konečně se zbavím obtíží. Díky moc, Zdenka

        Reagovat17.03.2016 09:35 od gdpr
  • paleni v pochvěRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dotaz: Dobrý den.Mám takový problém. Cca před 2mesici jsem začala brát antikoncepci leverette,po té jsem začala mít takové pálení v pochvě,řezání při curani. Nejdříve jsem si myslela,že to je pritelem, četla jsem že se někdy sperma nesnese s tím prostředím v pochvě.Byla jsem na gynekologii a nic mi nenašli,napsala mi nejdrive nějaky olejicek ,ale nezbral,zkoušela jsem i mast,ale nic.po té mi napsala nejake tablety ,které jsem si zaváděla 3dny do pochvy.problém ale stále trva, nikdy předtím jsem žádné problémy neměla.Mohlo by to být antikoncepci ,kterou uzivam? Děkuji za odpověď.

    Reagovat10.02.2016 19:25 od gdpr
  • herpetické viryRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, při vyšetření na herpetiské viry/virová agnes - sérum/
    mi vyšla vysoká hodnota a-HSV IgG /23,20/ - protilátky bez známek aktivity. Je to prosím nakažlivé? myslím pohlavním stykem či jinak?
    Jak to lze vyléčit? Předem děkuji za odpověď.

    Reagovat24.10.2015 04:26 od gdpr
    • Re: herpetické viry

      Herpes genitalis se přenáší pohlavním stykem. V případě projevů se dají příznaky tlumit antivirotiky. Bezpříznakové období se léčit nedá.

  • dobrý den, mám dlouhodobě v pochvě...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    dobrý den, mám dlouhodobě v pochvě přítomnou bakterii Gardenellu, několikrát přeléčenou, vždy se onemocnění vrátilo. Mohu mít nějaké následky? Např. v podobě neplodnosti atd.? Rozhodla jsem se to už tolik neřešit, protože veškerá léčba mě stála spoustu peněz a stejně nic z toho. Děkuji za odpověď.

    Reagovat04.10.2015 10:08 od gdpr
  • ureaplasmaRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobry den,ve steru mi vysla pozitivni ureaplasma urealyticum. Muze tato bakterie zapricinit nemoznost otehotneni? Diky za odpoved

    Reagovat01.08.2015 23:55 od gdpr
    • Re: ureaplasma

      Ureaplasma urealyticum je bakterie patřící mezi mykoplasmata. Může být příčinou neplodnosti. Navíc pokud žena, infikovaná touto bakterií otěhotní, je ohrožena potratem, předčasným porodem nebo porodem plodu s nízkou porodní hmotností. U novorozenců může dojít k infekci centrálního nervového systému.
      Infekce touto bakterií by měla být léčena na základě kultivačního vyšetření. Bakterie nemá buněčnou stěnu, tudíž nelze léčit klasickými peniciliny, často zabírá Azitromycin nebo Klindamycin.

      Chcete-li tedy otěhotnět, této bakterie se vhodnou léčbou zbavte.

  • Kvasinkove onemocneni u diteteRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobry den. Je mi teprve 14 let, ale uz od mala trpim vytoky. Zprvu normalni, ale poslednich nekolik let neprijemne zapachaji, jsou hlenovite konzistence a svedi (az pali) me oblast pochvy. Postupne se to zhorsuje. Nekdy to prestane, ale no par tydnech je to zpět a zacina to od znova. Posledni dobou (to me to trapi nejvic) si o tom dost ctu na internetu a bojim ze by to mohlo zpusibit neplodnost vzhledem k veku atd. Na gynekologii jsem keste nebyla, pockam az mi bude 15,tak prosim o predbeznou radu.

    Reagovat27.07.2015 17:51 od gdpr
    • Re: Kvasinkove onemocneni u ditete

      Vaše potíže vyžadují kontrolu u gynekologa. Požádejte jednoho z rodičů, aby Vás objednal v gynekologické ordinaci, nejlépe se specializací v dětské gynekologii.

  • GardenellaRozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dobrý den, ze stěrů mi vyšla pozitivní Gardenella vaginalis. Moje Mudr. mi nasadila Macmiror complex na 12 dní. + jako doplňkovou léčbu přípravek Ovocan, který by měl zabránit opětovnému návratu. Myslíte si, že je léčba zvolena vhodně? Minule mi dávala jiné léky, toto onemocnění mám již potřetí, takže se docela obávám, aby tato léčba stačila. Děkuji za Váš názor.

    Reagovat14.07.2015 09:57 od gdpr
    • Re: Gardenella

      Gardnerella vaginalis je úporná bakterie, která se vrací. Myslím, že se může vrátit opět.

      • Re: Re: Gardenella

        děkuji za odpověď, chci se ještě zeptat, má tato bakterie vliv na plodnost ženy?

        Reagovat16.07.2015 08:32 od
  • CHLAMYDIERozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den pane doktore, před několika dny mi byly zjištěny chlamydie ze stěrů děl.hrdla. Zjistila mi je alergo-imunoložka, když jsem za ní byla, ze mám různé zdravotní problémy: častá nemocnost v chladných měsících, různé alergické projevy, časté vaginální kvasinkové infekce, hyperaktivní močový měchýř (nyní beru na zkoušku Betmigu) a hlavně velká únava, slabost...Žádné skutečně typické akutní příznaky ale nemám. Mám začít brát s partnerem ATB Doxybene a objednat se k mému gynekologovi. Nevím jak jsem k tomu přisla. Partner se dušuje, že je mi věrný. Mám 5 a 2,5 leté dcery. Je možné zjistit jak to mám dlouho (roky, měsíce?). Nebo alespoň, zda jsem je měla před mými 2ma porody nebo až po nich? Kde jsem to mohla dostat (bazény, sauny, atd. nenavštěvuji, na veř. záchody nesedám, cizí ručníky nepoužívám)? Nebo v porodnici? Mohla jsem je už mít a otěhotnět? Prý způsobují srůsty a neplodnost. Mohou je mít ode mne moje dcerky? Jak moc je to ohrožuje? Mám o ně strach. Poraďte prosím. Děkuji

    Reagovat18.05.2015 01:48 od gdpr
    • Re: CHLAMYDIE

      Chlamydia trachomatis je sexuálně přenosná choroba, jak dlouho ji v děložním hrdle máte, asi nezjistíte. Není řečeno, že musí způsobit neplodnost, mohla jste již být infikována a otěhotnět. Dodržujte pečlivě hygienu a dcery se od vás nenakazí, je možný i přenos jinak než pohlavním stykem. Je pravda, že chlamydie mohou způsobit srůsty v malé pánvi a kolem jater.

  • Dobrý den, mám infekci a moje...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, mám infekci a moje lékařka mi předepsala vaginální tobolky Polygynax a krém Pimafucort.Mám přítele a ten je naprosto v pořádku, ale dozvěděla jsem se od známých, že bych mu to měla mazat preventivně raději taky.Ale většina měla krém Clotrimazol, tak nevím zda by mu krém co používám já nijak neublížil?
    Předem děkuji za odpověď.

    Reagovat11.04.2015 09:51 od gdpr
  • domácí testRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, dělala jsem si domácí test na chlamýdie, vyšel negativní. Žádné problémy jako výtok, bolesti, nepravidelné krvácení nemám, ale bohužel jsem si všimla až po dokončení testu, že v příbalovém letáku je upozornění, že by se test neměl provádět v období menstruace a ještě 3 dny po periodě. Mně menstruace skončila 7.3. a test jsem dělala 8.3. pozdě večer. Myslíte si, že by test mohl být díky tomu neplatný a výsledek nesprávný? Děkuji za odpověď

    Reagovat09.03.2015 20:39 od gdpr
  • antibiotika p.o.Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se dají poševní záněty léčit i antibiotiky p.o., mám totiž pětiletou dceru, která má zelený hlenovitý výtok, byly jsme u dětské gynekoložky, ta jí udělala výtěr, vyšla ji bakterie hemophylus bez citlivosti, dostaly jsme vaginální mast MACMIROR s aplikátorem a vysvětlení, jak postupovat. Bohužel, dcera má po vyšetření psychický blok,velice při vyšetření celou dobu plakala. Nyní si to nechá nanejvýš namazat, jinak pláče, že dovnitř ne a pokud se snažím pokračovat dostává histerický záchvat. Nevím, jak to řešit,jsem zoufalá.

    Reagovat30.12.2014 13:53 od gdpr
    • Re: antibiotika p.o.

      Perorální antibiotika nejsou pro léčbu poševních zánětů vhodná. Nabourají imunitu dítěte a brzy dojde k opakovaným recidivám.

  • SUMAMEDRozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    Dobrý den, já a partner se nyní léčíme s chlamýdiemi a ureaplasmaty atb Sumamed. Gynekoložka mi doporučila brát atb 3 týdny vždy 3 dny v týdnu. Nyní začínáme brát druhé balení a teprve ted jsem se dočetla, že by se tyto atb měly brát 1 hodinu před jídlem nebo 2 hod po jídle (V PŘÍBALOVÉM LATÁKU NIC TAKOVÉHO NEBYLO). Já je brala vždy hned po snídani, protože mám špatné zkušenosti s braním antibiotik nalačno. Chci se zeptat, zda by to mohlo nějak znehodnotit léčbu? Dále budu brát atb raději s 2 hodinovým odstupem, ale mám strach, aby už nebyla léčba nějak "ochuzená". Děkuji vám za odpověď.

    Reagovat29.12.2014 09:24 od gdpr
    • Re: SUMAMED

      Pokud jste Sumamed brala po jídle, rozdíl není nějak výrazný a účinek je určitě zachován.

      • Re: Re: SUMAMED

        děkuji za odpověď. Ještě bych se ráda zeptala na jednu věc. Má doktorka mi řekla, že kontrolní vyšetření bude dělat jen v případě, že budu mít opět obtíže (zánět se mi projevil výtokem). Myslíte si, že se mám držet její rady nebo si prostě vyžádat kontrolní vyšetření?

        Reagovat03.01.2015 23:39 od
  • zanetRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobry den.po sexu s partnerem mel druhy den po sexu cerveny tecky na prirozeni.ja za dva dny sla na gynek.trosku to svedelo..partner se pak priznal,ze mel sex s 2naraz nedavno.coz je hrozny.vysledky dopadli spatne zanet a bakterie ,ktera tam byt rozhodne nemela.nazev jsem zapom.dostala sem entizol a zavadeci bobule.zajima me jestli je to zpusobeno neverou ci jsem mela neco ja uz v sobe.kdyz se mu to udelalo druhy den.podotykat ,ze do te dyby jsem nemela zadne problemy.

    Reagovat08.11.2014 13:46 od gdpr
  • Mykóza - dotazRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den. Předevčírem se u mě objevily příznaky vaginální mykózy a bohím se, že je to skutečně ona. Už jsem jednou něco takového měla - byl to asi týden hrozného pálení a svědění, poté to přešlo... Je nutné používat masti nebo léky? Nelzet to jen přečkat? Nezanechá to následky? Případně nemáte nějakou obyčejnou "domácí" radu? Děkuji za jakoukoli odpověď...

    Reagovat01.11.2014 23:11 od gdpr
  • neustálý výtokRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, chtěla bych se poradit,už téměř rok mě trápí výtok,hojný,řídký, gynekoložka mě několikrát léčila Macmiror krém, Macmiror zaváděcí globule (8 dní),dále i Entizol antibiotika,prý se jedná o kvasinky,dělala i test na chlamydie-negativní,zkoušela jsem i výplachy Rosalginem, laktobacily Farmalac vaginal, ale po každé léčbě se nic nezměnilo,ani den nemám klid,jsem zoufalá,můžete prosím poradit o co se může jednat?Děkuji.

    Reagovat30.10.2014 21:25 od gdpr
    • Re: neustálý výtok

      Pokud jsou stěry z poševní sliznice negativní, může se jednat o laktobacilozu. Odbourejte mléčné výrobky a časem se stav upraví.

  • phRozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    dobrý den, je možné v lékárně zakoupit PH papírky, kterými lze spolehlivě určit ph poševního sekretu? Jaké ph má zdravá pochva? Díky za odpověd

    Reagovat27.10.2014 22:21 od gdpr
    • Re: ph

      pH v pochvě u zdravé ženy by mělo být vlivem kyseliny mléčné kolem 4,5.

      • Re: Re: ph

        děkuji moc za odpověd. Dle papírku mám ph nižší (zabarven do světle žluta). Znamená to problém (zánět)? Nebo na ten by spíše poukazovalo kdyby bylo ph vyšší..? děkuji

        Reagovat29.10.2014 21:17 od
  • Orální sex a kvasinkyRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    2x po sobě jsem měla kvasinky. Po druhé dokonce masivně. První léčba 8 dní globule, druhá léčba clotrimazol 12 dní zaváděcí tablety i krém. Partner se také týden mazal clotrimazolem. Po druhé léčbě jsme se společně vykoupali, praktikovali oboustranný orální sex, ale následný pohlavní styk ihned pálil a další den doprovodné projevy jako svědění. Nyní ukončuji třetí léčbu polygynaxem. Je možný přenos na partnera během koupele a orálního sexu (do jeho úst)?

    Reagovat21.10.2014 11:02 od gdpr
  • problem???Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, je mi 28 a mám dvě deti. Nikdy jsem žádne problemy neměla ale pořád trpim výtoky občas jsou husté a ciste bílé. Trochu nakyslejší. Nesvedi nepálí nic. Přesto jsem každý den da se říci pořád "vlhka" je to problém??? Prosim o odpověď i na email Děkuji

    Reagovat11.10.2014 15:01 od gdpr
    • Re: problem???

      Není to problém. Jedná se o běžnou sekreci ze žláz poševního vchodu. Největší z těchto žláz se jmenuje Bartholinova žláza podle dánského lékaře Thomase Bartholina.

  • Dobrý den, neustále se mi vrací...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,

    neustále se mi vrací gyn. záněty. Naposledy, když jsem byla u gynekoložky, předepsala mi Macmiror complex (12 dní). Po dobrání problémy znovu. Užívám laktobacily polykací, potom jsem přidala i zaváděcí (Fermalac vag.), cca 2x týdně se myji mýdlem Lactacyd. Hygienu po sexu dodržuji, už nevím co více pro to dělat. Zakoupila jsem si v lékrně Jenamazol, který jsem 3 dny užívala a problémy na cca týden úplně ustaly. Ted je to ale zpět. Mám znovu koupit Jenamazol a aplikovat ho třeba týden vkuse? Myslíte, že by to mohlo pomoci?A ještě mě zajímá, zda vinou těchto onemocnění nemůžu být pak neplodná..I když vše vždy léčím ..děkuji za reakci.

    Reagovat27.09.2014 13:53 od gdpr
    • Re:

      Pokud trpíte opakovanými mykotickými záněty, pak je základem léčby dlouhodobé užívání antimykotik a přísné dodržování dietních návyků, nutných k potlačení vhodného prostředí pro kandidózu. Jenamazol na 3 dny je léčba zcela nedostačující pro pacientky trpící chronickým mykotickým zánětem. Ideálním řešením pro Vás bude léčit své potíže ve spolupráci se zkušeným gynekologem, preparáty pro dlouhodobé užívání jsou vázány na lékařský předpis a nejsou volně prodejné. Na neplodnost mykóza vliv nemá.

  • Příznaky msRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, pane doktore.Možná se zeptám hloupě,ale zeptat se musím.
    Když nemám dělohu, ale vaječníky mi zůstaly.
    Ms už mít nikdy nebudu,ale příznaky na ms ano.Takže je asi normální,že mě pobolívají prsa a citím je trošku nateklé.Tělo se asi chová stále normálně jak před ms nebo v době ms,je to tak, ikdyž děloha už není.
    Děkuji

    Reagovat17.09.2014 15:00 od gdpr
    • Re: Příznaky ms

      I když máte odstraněnou dělohu a nedochází k menstruačnímu krvácení, měsíční cyklus díky zachovaným vaječníkům probíhá dále. A to se všemi průvodními jevy tak, jako před operací.

  • Dobrý den, možná hloupý dotaz..ale,...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, možná hloupý dotaz..ale, mám podezření na pozánětlivé srůsty. Zároveň u mě ale dochází k ovulaci a menstruuji normálně. Kdybych srůsty opravdu trpěla, ovulovala bych bez problému?Děkuji

    Reagovat03.09.2014 11:04 od gdpr
  • Dobrý den, byla jsem u své lékařky,...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, byla jsem u své lékařky, která mi na bakteriální zánět předepsala tablety Macmiror complex 500 (zaváděcí) na 12 dní. V průběhu (cca po týdnu léčby) jsem měla pohlavní styk se svým partnerem. V letáčku nic o tom, že by se styk provozovat neměl nebylo a gynekoložka mne na to také neupozornila. Myslíte si, že by díky tomu mohla být léčba neúčinná? Děkuji za odpověd.

    Reagovat12.08.2014 11:10 od gdpr
  • Dobrý den, poznal by lékař při...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, poznal by lékař při vyšetření zrcadly pouze "od oka", že mám zánět děložního čípku? Nebo to může probíhat i skrytě? Postačí na odhalení normální kultivační vyšetření?

    Reagovat29.07.2014 12:57 od gdpr
  • Dobrý den, chtěla bych se zeptat,...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak velká je spolehlivost co se týče diagnostiky poševních infekcí, konkrétně mě zajímá kultivace. Odhalí i dva současně probíhající záněty? Vím, že na chlamýdiové, mykoplazmatické a ureaplasmatické infekce jsou třeba speciální testy. Kultivace by tedy odhalila pokud by mě trápilo více zánětů najednou? DĚKUJI !!!

    Reagovat27.07.2014 21:03 od gdpr
  • chronické mykozyRozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    Dobry den pane doktore,je mi 33 a již od puberty mě trápí mykózy (několikrát za rok). Dodržuji všechna možná opatření proti recidivám,ale nedaří se. Dříve se objevovaly hlavně po pohlav. styku (stále s jedním partnerem, vždy přeléčeným, dle výtěrů na urologii negativním).Poslední roky se mi vrací,i když pohlavní styk nebyl. Před třemi lety už jsem měla kvasinky každý měsíc a gynekolog mi konečně nasadil perorálně antimyk. na 3 měsíce. Moc nezabírala (už 2. měsíc užívání se mykóza vrátila). Gynekolog mi nevěřil a nechtěl dát další léky když nebude kultivace pozitivní(dočetla jsem se ale, že může být u chron. mykoz často negativní). Koupila jsem Wobenzym a 3x6 tb Clotrimazolu, že si pomůžu sama, ale otěhotněla jsem. První trimestr bez léků byl hrozný, pak už to bylo lepší (asi 1-2 mykózy). Od porodu do teď (1,5 roku) zase několik mykoz, ale začínají být zase časté. Za měsíc máme jet k moři. Co mám dělat? Mohu začít užívat peros antimykotika či aspoň Wobenzym, i když stále kojím? Děkuji

    Reagovat14.07.2014 15:17 od gdpr
    • Re: chronické mykozy

      Užívání perorálních antimykotik a Wobenzymu během kojení není vhodné. Optimální je dlouhodobá lokální léčba přípravkem Clotrimazol vag.tbl. - 4 balení po 6 vag.tbl. vždy na noc.

    • Re: chronické mykozy

      Užívání perorálních antimykotik a Wobenzymu během kojení není vhodné. Optimální je dlouhodobá lokální léčba přípravkem Clotrimazol vag.tbl. - 4 balení po 6 vag.tbl. vždy na noc.

      Reagovat17.07.2014 11:09 od
    • Re: chronické mykozy

      Užívání perorálních antimykotik a Wobenzymu během kojení není vhodné. Optimální je dlouhodobá lokální léčba přípravkem Clotrimazol vag.tbl. - 4 balení po 6 vag.tbl. vždy na noc.

      Reagovat17.07.2014 11:08 od
  • dobrý den, je možné, aby se mi...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    dobrý den, je možné, aby se mi znovu vrátily chlamýdie, když od přeléčení uběhl již rok, infekce byla úspěšně vyléčena, kontrolní stěry neg. a zpětná nákaza od partnera možná není? Prostě jestli můžou samy od sebe zase "zaútočit"? děkuji za názor

    Reagovat11.07.2014 13:02 od gdpr
  • Dobrý den, vysadila jsem...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, vysadila jsem antikoncepci a nyní se u mne objevil výtok (?). Nevím zda to tak nazvat, protože je to zřejmě fyziologické, ale raději se chci ujistit. Jedná se o řidší, kyselý, bezbarvý nebo lehce bílý, nesvědící ani nepáchnoucí tekutinu, která se ve větším množství objeví ráno, když vstanu. Přes den ji téměř neregistruji. Jedná se o fyziologický výtok, nebo mám raději navštívit gynekologa? V minulosti se mi nevyhlo pár gynekologických zánětů, ale kontrolní vyšetření dopadla vždy v pořádku (poslední bylo v březnu tohoto roku). Děkuji za odpověď.

    Reagovat07.07.2014 08:11 od gdpr
  • Dobrý den, ráda bych se poradila.....Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, ráda bych se poradila.. Trpím na vaginální záněty. Asi od března jsem měla klid, nedávno se mi těsně před mentsruací objevilo opět svědění v oblasti pochvy, na radu gynekologa jsme užila Canesten 1 tabletu. Po menstruaci přetrvávalo slabé zevní svědění, na kterou mast Clotrimazol nezabírala. Gynekolog mi provedl stěry, doporučil mi na doléčení mast Macmiror a Canesten 6 tablet. Užila jsem jen tři, svědění ihned zmizelo a výsledky stěrů byly naprosto v pořádku, prý už stačí jen proplachy Rosalginem... Jsou to čtyři dny, kdy jsem už používala jen Rosalgin a Gynocaps a mě se najednou objevilo opět svědění v oblasti poševního vchodu. Nikde jinde ne a výtok nebo bolesti také nemám. Jak mám postupovat? Můj gynekolog má navíc dovolenou a je mi to divné, když se snažím vše dodržovat, stěry byly v pořádku a najednou tohle.
    Předem moc děkuji za odpověď.

    Reagovat01.07.2014 21:42 od gdpr@mojelekarna.cz
    • Re:

      Pro léčbu mykózy je optimální kombinace Clotrimazol 100 na dobu 3 týdnů v dávkování 0-0-1 a Clotrimazol krém 2x denně. V případě recidivy je vhodné doplnit léčbu o perorální antimykotika po předchozím vyloučení gravidity.

  • Dobrý den, ráda bych se zeptala,...Rozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda by se na krevním obrazu projevil gynekologický zánět, např. mykozy, zaněty způsebené stafylokokem, vaginozy apod. Prostě zda by se tam projevilo, že se s těle něco děje. Děkuji za odpověď

    Reagovat25.06.2014 12:13 od gdpr
    • Re:

      Záněty, které popisujete se v krevním obraze neprojeví.

      • Re: Re:

        velmi Vám děkuji za odpověď. Jaké infekce by se tam tedy projevily? Nějaké vážnější typu chlamýdie, zánět dělohy, vaječníků apod.?

        Reagovat25.06.2014 17:05 od gdpr
        • Re: Re: Re:

          V krevním obraze by se projevil bakteriální zánět dělohy, vejcovodů a vaječníků. Lépe než krevní obraz nám bakteriální zánět ozřejmí CRP.

  • Prvokové infekce - trichomoniasis vaginalisRozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    Dobrý den,
    Gynekolog mi na základě kultivačního vyšetření diagnostikoval trichomoniasi. Dostala jsem čípky a prášky entizol. Dočetla jsem se, že jde o onemocnění, které je přenosné pouze pohlavně. S partnerem máme pouze chráněný pohlavní styk, jsou tedy i jiné cesty, jak se tímto prvokem nakazit?
    Děkuji

    Reagovat01.06.2014 15:03 od gdpr
    • Re: Prvokové infekce - trichomoniasis vaginalis

      Chráněný pohlavní styk by měl být dostatečnou prevencí. Jiný způsob přenosu není pravděpodobný. Může jít u Vás o starší infekci, která byla teprve nyní diagnostikována. Trichomonas vaginalis lze vykultivovat pouze na speciálních půdách k tomu určených.

      • Re: Re: Prvokové infekce - trichomoniasis vaginalis

        Děkuji za odpověď. To by ta infekce musela být stará tři roky a projevit se až teď, zvláštní. Zapomněla jsem se gynekologa zeptal, jestli je v tomto případě nutná i léčba mého současného partnera, poradíte mi? Děkuji

        Reagovat02.06.2014 10:49 od
  • Dobrý den, před více než rokem jsem...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, před více než rokem jsem prodělala chlamýdie, přeléčeno ATB, kontrolní stěry negativní. Nyní se chystám na vyšetření krve kvůli vystavení zdravotnického průkazu, může se stát, že by se tam chlamýdie objevili, protože jsou stále v krvi? Bylo by to pro vystavení průkazu překážkou? Děkuji za odpověd

    Reagovat25.05.2014 23:01 od gdpr
  • UreaplasmaRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, myslíte si, že by mohl na léčbu Ureaplasmy pomoci intim sprej Allivictus (česneková tinktura)? Jsem léčena již 2 a půl roku opakovaně antibiotiky podle plánu speciálně pro mě a stále bez zlepšení. Jsem ochotna vyzkoušet již takřka všechno. Děkuji za odpověď.

    Reagovat05.05.2014 22:46 od gdpr
  • Bílý, hrudkovitý výtokRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, už asi od mých 12ti let mě trápí výtok. Dnes je mi 18 let. Maminka mi vždycky říkala, že je to normální. Ale asi před rokem mi to už nedalo a šla s tím ke gynekologovi. Je to takový bílý, někdy až nažloutlý hrudkovitý výtok. Mám tím vlastně obalenou celou sliznici... Někdy to i dost zapáchá, ale nesvědí, ani nepálí. Železitá pachuť..Vadí mi to, protože mám od toho každý den špinavé spodní prádlo... Gynekolog mi teď na to nasadil Naxyl, 6 tablet.. Tak jsem zvědavá. Předem díky za odpověď.

    Reagovat04.05.2014 20:17 od gdpr
    • Re: Bílý, hrudkovitý výtok

      Pokud Vám Naxyl pomůže, pak se jednalo o bakteriální vaginozu. Pokud nezabere, bude původcem Vašich problémů mykoza. A pak tedy bude nutná antimykotická léčba.

  • Pálení pochvy při a po pohlavním stykuRozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    Dobrý den. Občas při a po pohlavním styku mívám pálení pochvy, obzvlášť, když s partnerem máme styk hned za sebou. Kvasinkovou infekci jsem kdysi dávno prodělala a tohle mi jako kvasinky nepřijde, pálení není tak zlé a do hodiny přejde. CHtěla jsem se zeptat, jestli je možné, že by měl partner nějaký problém, protože když měl sexuální partnerky předemnou, měli s tím ten samý problém. Také bych se chtěla zeptat, k jakému lékaři by si měl dojít, aby na něco přišel. Mockrát děkuji za odpověď :)

    Reagovat02.05.2014 11:38 od gdpr
    • Re: Pálení pochvy při a po pohlavním styku

      Váš partner by si měl zajít za urologem. Ten ho podrobně vyšetří a řekne, zda je u něj problém.

      • Re: Re: Pálení pochvy při a po pohlavním styku

        Ahoj! je to určitě individuální, ale já jsem tento problém řešila posledních sedm let. Gynekoložka mi dělala snad všechna možná vyšetření na bakterie, plísně, pohlavní nemoci a vždy negativní. Přešlo to, jakmile jsem zcela vysadila antikoncepci. Během jejího užívání mě ani lékařku spojitost nenapadla, navíc jsem za tu dobu užívala celkem tři nebo čtyři typy a problém přetrvával. Partnera jsem měla a stále mám stejného

        Reagovat13.05.2014 22:27 od
  • Femibion IntimaRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    dobrý den, byl mi mnohými lidmi doporučován tento přípravek - Femibion Intima - na mé vaginální problémy (momentálně se léčím se S.Aureus a C. Albicans), leč se mi ho nedaří nikde sehnat, až mi to připadá divné. Byl snad stažen z prodeje nebo se přestal vyrábět? Případně existuje nějaký podobný př